Skip Navigation LinksStart > Aanschaf

Aanschaf

Een kaketoe koop je niet zo maar. Het is een veeleisend, intelligent vogeltje waar je goed over na moet denken voor je er één aanschaft.
Er zijn een aantal dingen die je je moet bedenken:

 • Kaketoes kunnen behoorlijk hard schreeuwen.
 • Kaketoes maken een hoop rommel. Behalve stof en donsveertjes, ook voer en dergelijke.
 • Kaketoes hebben veel aandacht nodig.
 • Kaketoes zijn vrij prijzig. Niet alleen de kaketoe zelf, maar ook de kooi, speeltjes, zit-/slijtstokken, voer, etc.
 • Kaketoes kunnen erg oud worden. Ze kunnen je overleven, wat gebeurt er met de vogel als jij overlijdt?
 • Kaketoes kennen geen vakantie. Wie verzorgt jouw kaketoe als je op vakantie bent?
 • Kaketoes hebben een grote kooi nodig. Heb je die ruimte in huis?
 • Let ook op dat er mensen (bv. familieleden) allergisch voor je kaketoe kunnen zijn.
 • Kaketoes kunnen op zich goed samen met andere dieren, maar let op: het speeksel van een kat kan een kaketoe doden (niet geverifieerd).
 • Vergeet niet dat kaketoes net zo emotioneel zijn als mensen. Beschouw (zeker grote kaketoes) als kinderen!

Wij proberen niemand af te raden een kaketoe te kopen; we hebben er tenslotte zelf ook één aangeschaft. We proberen iedereen die een aanschaf overweegt eerst heel goed na te laten denken over de aankoop. Het is tenslotte voor niemand leuk als de kaketoe teruggebracht moet worden of naar een papegaaienopvang moet.

Wat heel belangrijk is om te lezen, is de pagina www.mytoos.com (zie ook links). Het lijkt een negatieve pagina, maar dit is niet de opzet. De opzet van deze pagina is een reëel beeld te geven hoe het is om een kaketoe in huis te hebben.

Als je nog steeds van plan bent een kaketoe te kopen, dan is het belangrijk om op het volgende te letten:

 • Houd uw ogen open bij de aanschaf en probeer uw hart en emoties in bedwang te houden.
 • Koop alleen een volledig zelfstandige vogel. Koop nooit een kaketoe (of ander soort papegaai) die nog met de hand gevoerd moet worden. Wij hebben dit wel gedaan (op aanraden van de verkoper: hoe jonger hoe beter). Het bleek echter dat de kweker het wel makkelijk vind om ze snel te verkopen. Dan hoeft hij zelf geen pap te geven. Het is namelijk heel moeilijk om een kaketoe zelfstandig te krijgen. Punkie zit met een half jaar oud nog steeds aan de pap. Mensen waarbij het wel lukt, zijn niet direct experts; over het algemeen hebben ze heel veel geluk gehad. Als je een jonge vogel zoekt, zorg er dan voor dat hij zelfstandig eet! Dit is echt heel belangrijk! De vogel wordt net zo tam als een zelf opgevoede kaketoe. En het neemt een grote last weg.
 • Zorg ervoor dat de vogel een in Nederland gekweekte vogel is. Geïmporteerde vogels zijn over het algemeen wild en zijn dus niet direct gezelschapsdieren. Daarbij zijn de meeste kaketoes beschermd en is de import/export door de CITES aan banden gelegd. Het is dus vaak ook illegaal!


Er zijn dus verschillende punten waar op gelet moet worden. Als u op zoek gaat naar een jonge vogel, dan is het eerste punt van aandacht het uitzoeken van een kweker. De relatie moet gebaseerd zijn op sympathie en communicatie tussen koper en verkoper. Persoonlijk hebben wij ervaring met twee kwekers. De één is Dennis Papegaaienspeciaalzaak en de ander is Happybird.
Dennis Papegaaien is een kweker die op het eerste gezicht symphatiek overkomt. Als je binnenkomt, krijg je een kopje koffie, je kan overal rondkijken en je kan veel vragen stellen, waar ze al dan niet een goed antwoord op hebben. Als je zover bent, dat je een kaketoe of een papegaai wilt kopen, dan is er de mogelijkheid om rond te kijken op de kwekerij (in Den Ilp, onder Amsterdam). Je kan daar de (waarschijnlijke) ouders bekijken van je toekomstige huisgenoot. Deze vogels zijn over het algemeen wild en volgens Dennis alleen voor de kweek. Uiteindelijk krijg je de vogel erg jong mee. Wij hebben Punkie meegekregen toen ze 6 1/2 week oud was. Vervolgens bestaat de keuze om een "verzekering" af te sluiten. Dit kost 10% van de aankoopsom (in ons geval 300 gulden). Dit moet je zeker niet doen!!! Dennis Papegaaien zal er namelijk alles aan doen om zijn kant van de verzekering niet na te komen. Binnenkort zijn hier verschillende verhalen over te lezen. Zoals het er uit ziet, is Dennis vooral bezig met nieuwe klanten en hebben zijn "oude" klanten niet meer prioriteit.

Begin september zijn we bij Happybird langs geweest. Deze kweker (die zijn kwekerij aan huis heeft en er dus altijd voor zijn vogels is) heeft een ontzettend grote vrije vlucht (dit moet haast wel de grootste vlucht van Nederland zijn) en het is heel mooi om zo'n ruimte voor kaketoes te zien. Happybird verkoopt zijn vogels alleen zelfstandig en bij uitzondering met nog één voeding per dag (de vogel eet dan al zelfstandig). Ook ziet hij zijn vogels niet als handel. De jonge vogels die wij hebben gezien werden met liefde verzorgd (in tegenstelling tot Dennis Papegaaien, daar zijn de papegaaien gewoon handel). Behalve kwekerij, verkoopt Happybird (net als Dennis Papegaaien) speelgoed, kooien, voer, etc. In alle gevallen, is Happybird goedkoper dan welke andere dierenwinkel ook.

Let bij de aankopen ook op het volgende:
Een gezonde (volwassen) papegaai zal niet:
 • bolzitten waarbij de veren constant opgezet staan;
 • constant slapen terwijl er mensen voor zijn kooi staan;
 • hijgend of piepend adem halen;
 • zijn staartje mee laten wippen in het ritme van de ademhaling;
 • zijn vleugels laten hangen;
 • luizen of veermijten hebben op of onder zijn veren;
 • op de grond slapen;
 • kale plekken vertonen (vanaf 8 weken zitten de meeste kaketoes al volledig onder de veren).

Een gezonde (volwassen) papegaai zal wel:
 • een mooi verendek hebben dat glad tegen het lichaam aanligt;
 • regelmatig zijn veren poetsen ("preening");
 • glimmende oogjes hebben;
 • droge neusgaten hebben zonder vloeistof of korsten;
 • zijn snavel dichthouden in "ruststand";
 • belangstellend zijn omgeving in de gaten houden;
 • een schoon poepgat (cloaca) hebben;
 • zelfstandig eten;
 • op stok zitten en slapen op één poot;
 • een gladde en schone snavel hebben.


Let er ook op dat de vogel die u koopt een gesloten voetring heeft. Dit is een bewijs dat de vogel in gevangenschap is gekweekt. Alleen bij jonge vogels kan een gesloten voetring aangebracht worden.

Ook belangrijk: koop een vogel niet op afbetaling!

Buiten het feit of je je af moet vragen of het überhaupt verstandig is om een lening aan te gaan, geldt dit al helemaal voor huisdieren. Aangezien het levende wezens betreft, is een lening aangaan voor de aanschaf heel onverstandig. Wettelijk gezien heb je recht op een half jaar garantie op je vogel (dit geldt voor alle huisdieren); al is het al direct een probleem of je dit recht ook krijgt. Maar verder: een afbetalingsregeling duurt vaak langer dan een half jaar. Stel dat je vogel overlijdt na 7 maanden, dan betaal je dus nog 5 maanden voor een huisdier dat je niet meer hebt!

En als je zo'n bedrag nu niet hebt: wat als je vogel na 8 maanden ziek wordt? Kan je dan de kosten van de behandelingen dragen als je ook nog je vogel aan het afbetalen bent? Het is voor te stellen dat je voor die kosten een lening afsluit, maar dat wordt al lastig als je al een lening hebt lopen.

Reacties

21 juli 2008 10:43

#1 Selma

Deze info is echt SUPER! Heel informatief, compleet en eerlijk. Vraagje... kan n kaketoe ook alleen zijn als ik ben werken?
30 november 2008 17:31

#2 sjaakf

ik vind je informatie niet eerlijk,.
_ koop een vogel wel!! dus duidelijk WEL! zo jong mogelijk.Dit ivm aanhankelijk gedrag!als jij m dus pap geeft hecht ie dus veel eerder aan jou!
_ wat betreft een lening, net ofdat je het huisdier niet hoeft te betalen als je geen lening neemt,Sterker nog JIJ houd er meer geld van over als je t niet via de officieele manier gverkoopt(zwart,geen belastin dus),...
BETALEN ZAL JE M TOCH of nu vandaag of over 10 jaar, maakt niet uit!!! DUIDELIJK!!?

--reactie webmaster: nee, niet duidelijk. Over een lening moet je rente betalen. Verder kan een jonge vogel veel meer problemen geven; wellicht wel aanhankelijker, maar op het moment dat de vogel volwassen wordt, kan deze aanhankelijkheid ook tot problemen leiden (de vogel ziet de eigenaar als partner, etc.).
21 maart 2009 00:44

#3 wendy

Ik vind het een goede site. Ben opzoek gegaan op google en dit is wel 1 van de betere sites met info over de kaketoe thanks
23 maart 2009 15:08

#4 verdonck (kiana2008@skynet.be)

als ik een witkuifkaketoe koop hoeveel kost die dan als baby?
en als ik altijd thuis ben schreeuwt die dan veel? dat heb ik horen zeggen of is dat niet waar en bij het volwassen zijn .
kan ik aub een berichtje ontvangen aub

gr verdonck
3 mei 2009 00:17

#5 gina

hallo
ik had een vraag ik wilde pas een ara koppen bij een mvr en eerlijk gezecht ik had srik van het beesje, toen ze vroegen of ik hem wilde hebben heb ik ook nee gezegt terwijl ik als ik srik heb van een dier het tog aan gaat en dan de liefste beesjes er tussen uit worden maar de mvr zij dat za al dacht dat ik hem niet wilde omdat ik te zacht ben van kerakter en zo vogel erder een dominate baas nodig heefd toen zij ze een kaketoe is denk meer iets voor jouw, nouw weet ik niet wat ik hier echt van moet denken maar hiervoor hem een een grijze roodstaart gehad waar ik ook veel mee kon doen fietste samen wandelen zelf nam ik hem nee als ik naar de stad ging dus echt vriende alleen jah ik hou wel meer van aller mans vriendjes en dat was hij niet. maar daar staan de grijze roodstaart voor bekend Dus het ging met die papegaai allemaal goed terwijl ik ook angst had van begin omdat hij mijn goed te pakke had met zijn snavl maar zo je hoord was goed gekommen met veel gedult maar nu zij die vrouw dat ik geen type
11 mei 2009 19:51

#6 Elle

Hallo,

wij hebben pas een kaketoe van 7 weken gekocht,
moeten we wel zelf voeren.
hebben er geen last van of wat dan ook,
en er is helemaal niks mis mee met met de hand voeren zoals u in u verhaal schrijft!!!!!!!!

we hebben er zelf voor gekozen, en niet elke papegaai eet met zo jonge leeftijd al zelf! :S en als het het beste is om ze jong te kopen( wat ook in u verhaal staat ) snap k niet waarom het niet goeie is om ze met de hand te voeren:S

we hebben hem bij een hele lieve/goeie meneer in Horn gekocht,
hij deed de beestjes zelf ook met de hand voeren en nam alle tijd voor ze,

onze papegaai slaapt ook op de grond, omdat die in een bak zit ZONDER stokken, omdat die nog amper ken blijve staan!

en toch is die helemaal gezond, dus de helft van je verhaal klopt niet, en het gedrach van de papegaai licht puur aan de opvoeding!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


hoie
9 september 2009 19:42

#7 Diana

Hoi,

Ik wil toch reageren.
Ik ben info aan verzamelen (bezint eer gij begint) en vind u site erg duidelijk maar wat deze mensen misschien niet begrepen hebben en wat ik ook diverse websites heb gelezen, je kan ze jong aanschaffen en voeren maar het pap geven daar moet je op letten. Het moet op gezette tijden en exacte hoeveelheid en exacte temp. en het heeft te maken met hun krop, als je dat fout doet dan kan het afschuwelijke gevolgen hebben. Misschien handig om die uitleg er uitgebreid bij te zetten zodat anderen niet meer zo heftig reageren op u. Wat trouwens ook niet nodig is, zeker niet de mensen die er ervaring mee hebben. Ik heb trouwens nergens gelezen dat de persoon van deze website zegt dat je het NIET moet doen. Ik lees alleen maar adviezen en tips. Ik vind het een fijne site en en ja het geluid van de kaketoes, hmm moet ik daadwerkelijk over nadenken, maar daar hou ik van, weer even goed bedenken of we iets echt willen. Ik zou zeggen ga zo door!

Met groet
Diana
14 september 2009 21:54

#8 burcu

hoe duur is een papegaai?

-antwoord: dit is eenzelfde vraag als: hoe duur is een auto? Het antwoord ligt dan ook ergens tussen een paar honderd en vele duizenden euro's.
23 september 2009 15:54

#9 Harry Warmerdam

Kan u mij vertellen hoe ik mijn kaketoe van de pap naar de vaste voeding krijg? Ik begrijp dat dit moeilijk is en dat we er de tijd voor moeten nemen en dat is geen probleem.

Het beeste is inmiddels 13 maanden oud en krijgt nog steeds pap. Elke site die we bezoeken krijgen we veel info, maar niet de info hoe je het moet aanpakken.

Alvast bedankt voor de reaktie!!
11 oktober 2009 10:01

#10 bregina

hoi Harry

Ik weet niet , hoe je een vogel van pap naar zelfstandig eten krijgt. Ik heb mijn vogels , allemaal volwassen gekregen.
Misschien kan je Michel van Papegaaienhulp eens bellen, die weet wel hoe het moet.
Succes
22 oktober 2009 13:23
Hoe oud wordt een kaketoe ?????????
16 december 2009 14:32

#12 Janke

Ik ben het helemaal eens met deze uitleg!

De meeste mensen zien echt niet in wat/ en hoeveel risico's het met de hand grootbrengen allemaal met zich mee brengen. En bekijken alles uit het oogpunt van zichzelf. Als je (verder) zult gaan kijken wat het beste voor het diertje is, kom je op een hele andere mening.

* Voor de beste socialicatie is het opgroeien met soortgenoten het beste voor een dier! Wij mensen kunnen dit NOOIT overnemen!

Laat duidelijk zijn dat het groot brengen van kuikens specialisten werk is!

En wat betreft lenen... Een papegaai is in onderhoud/ voeding/ dierenarts kosten/ speeltjes/ kooi ONTZETTEND DUUR. Dus als je al moet lenen voor de aanschaf, hoe wil je dan je diertje onderhouden??

Spaar voor je vogel, dit voorkomt in ieder geval al inpuls aankopen.

Groetjes Janke
12 maart 2012 14:14

#13 jolanda (jvdc@ziggo.nl)

Ik kan van iemand een kaketoe kopen van 32 jaar oud (700,=). Nu weet ik dat dat niet zo heel oud is voor een kaketoe, maar ben wel bang dat hij na 32 jaar niet zo snel elders zal aarden?? Hechten zich snel aan iemand anders of juist niet?

Dit bericht is nog niet goedgekeurd.

 • Naam  
 • Email  
 • Email weergeven
 • Email controleren
 • Bericht